Vad har innovationer runt framtidens primärvård, barn med dyslexi och bemötande av asylsökande gemensamt? Mer än man kan tror. Låt oss börja med det sistnämnda exemplet.

För nyanlända flyktingar som kommer till Sverige kan det vara svårt att komma in i samhället. Språket skapar en utmaning i sig. Det vill initiativet ”Welcome!” ändra på. Genom att skapa en app där nyanlända och svenskar kan mötas och kommunicera. Där översättning av språk sker i realtid. Welcome! skapar därigenom helt nya möjligheter för den enskilde individen att utvecklas och bidra. Genom att utnyttja tjänster i det intelligenta molnet har innovatörerna bakom app:en fått åtkomst till den språkintelligens som ligger bakom globala tjänster som Bing Transaltor and Skype Translate. Och med det har det skapat en innovation som inte längre är begränsad till Sverige. Läs mer på:

http://news.microsoft.com/sv-se/2015/12/09/bing-translator-hjalper-flyktingar-kommunicera-med-svenskar-i-nya-appen-welcome/

Optolexia som nyligen blev vinnare i Svenska Dagbladets tävling Framtidens entreprenörer använder sig av barns ögonrörelser och avancerad maskinlärning för att effektivisera processen runt att identifiera barn med dyslexi. Att identifiera barn redan i lågstadiet istället för i högstadiet skapar förutsättningar för att dessa barn ska kunna utvecklas och nå sin fulla potential. Genom att flytta sin forskning och de framtagna modellerna till ett avancerat och intelligent moln skapas helt nya förutsättningar att erbjuda denna lösning till en global marknad.

Se filmen som visades på vår stora utvecklarkonferens Connect() i New York nyligen.

Vad skulle hända om man införde denna typ av lösningar i primärvården? Två innovativa initiativ som tänker i dessa banor är Nordic Health Innovation och deras arbete med virtuella hälsorummen och WeBuild’s arbetet runt Helios Care.

Nordic Health Innovation har som ambition att norra Sverige ska bli en testbäddsarena för glesbygdsmedicin och distansöverbryggande metoder. Här ligger man 25 år före resten av världen och det demografiska försprånget kan vändas till en fördel. Målsättningen är att få fram produkter och tjänster, som hjälper oss att leva längre och hälsosammare hemma, samtidigt som vi i ökad utsträckning vill bedriva vård i hemmen. Läs mer på:

http://news.microsoft.com/sv-se/2015/09/23/nordic-health-innovation-inleder-samarbete-med-microsoft-och-sigma-att-utveckla-den-digitala-sjukvarden/

Helios Care är en tjänst som kommer att förändra hur vården tjänar dig som patient och som vårdgivare. Målsättningen är att erbjuda varje person den bästa tänkbara individanpassade vården, på rätt plats och vid rätt tidpunkt. Läs mer på:

https://www.mynewsdesk.com/se/riddarensvardcentral/pressreleases/webuild-ab-inleder-samarbete-med-microsoft-sverige-foer-att-utveckla-framtidens-digitala-vaardplattform-helios-care-1271647

Gemensamt för dessa fyra innovationer är att de vill möjliggöra för den enskilde individen såväl som för organisation att utvecklas och nå sina mål. De gör det genom en mer personaliserad upplevelse, användandet av det intelligenta molnet samt att de vågar förnya och förändra dagens processer. Sett från detta perspektiv är Microsoft en naturlig strategisk partner då detta linjera både med vår mission och våra ”Bold Ambitions”.

Mission and Ambisions

Jag skrev i början av detta år en bloggpost där jag uppmanade svensk vårdpersonal att våga utmana Microsoft runt dessa frågeställningar. De beskrivna innovatörerna har gjort detta på ett väldigt bra sätt. Läs gärna den gamla bloggposten och betrakta de fyra exemplen i ljuset av denna.

https://mathiasekman.wordpress.com/2015/04/01/hallbar-sjukvardsutveckling-vad-kravs-for-det-vaga-utmana-microsoft/

Så sitter du inne med idéer på innovationer för svensk vård som kan skapa förutsättningar för att patienter, anställda eller organisationer kan utvecklas och nå sina mål? Tveka inte att höra av dig så kan vi undersöka hur vi tar detta från idé till hållbar innovation?