Så har då sommaren kommit och med det tid för reflektion. Precis innan jag tog ledigt blev jag intervjuad runt ”Digital Health Days”. Intervjun kom att kretsa runt ”CityNext – Healthier cities” och behovet av att skapa ”new with less”. Hur dagens teknologi kan ge en ”röst åt de som inte kan prata” eller hur det är möjligt att i realtid översätta ett samtal är bra exempel på ”new with less”. Frågan är hur dessa skulle kunna utnyttjas inom den svenska vården.

I min förra bloggpost reste jag frågan runt ”vem som ska lära sig” och hur data och information kan vara bränsle till en organisations intelligenta omgivning. I den här bloggposten tänkte jag lyfta fram ett initiativ runt ”Deep learning”. Det finns idag flera app:ar som ger möjlighet att ta fotografier på hudförändringar och sedan få dessa analyserade av en läkare på distans. Men tänk om vi hade möjligheten att kombinera detta med avancerad analys så att vi kunde få svaret direkt och kanske långt innan det mänskliga ögat skulle kunna upptäcka detta. Eller tänk om det skulle vara möjligt att via sin telefon förstå innehållet i ett livsmedel, vad skulle det då betyda för arbetet med att motverka våra moderna folkhälsosjukdomar? Låter det som sci-fi?

Ett väldigt spännande initiativ som adresserar detta går under namnet ”Project Adam”.

Ta en titt på följande film och låt sedan tankarna flöda fritt under sommaren runt hur detta skulle kunna vara ett exempel på ”New with Less” inom den svenska vården.

För de som har lite VM-abstinens, Cortana lyckades väldigt bra när det gäller att analysera och förutspå framtiden under fotbolls VM. Undrar hur ni hur hon lyckades med detta kan ni läsa hur Cortana utnyttjar Bing här:

http://blogs.microsoft.com/next/2014/06/11/how-does-bing-predict-the-future/

Realtidsöversättning: http://blogs.microsoft.com/blog/2014/05/27/microsoft-demos-breakthrough-in-real-time-translated-conversations/

Intervju runt Digital Health Days: http://www.digitalhealthdays.se/news/microsoft-partners-with-digital-health-days-2014

Super Bowl reklamen – Vad kan teknologi göra: