Förra veckan var verkligen en spännande vecka som visade prov på att mobilitet är ett område som allt mer håller på att ta klivet från konsumentsidan in i organisationer med betydligt större krav på säkerhet och managerbarhet. När man väl tar klivet och ska införa mobilitet på allvar finns en mängd frågeställningar att ta ställning till kopplat till säkerhet och att dessa enheter kommer att ”röra” sig inom och utanför organisationens traditionella domäner. Låt mig först lyfta fram några av förra veckans händelser innan jag kommenterar detta.

Det gick tex att läsa här på IT i Vården att plattor med Windows 8.1 och pekskärmar med kopplingar till journalsystemet testas i Enköping.

http://itivarden.idg.se/2.2898/1.554239/platta-och-pekskarmar-ersatter-vita-tavlan

En annan Windows 8.1 App är Care Optimizer som är ett stöd för att kunna få insikt kring skillnader i vårdbehov och den tid som läggs ner på olika vårdaktiviteter.

Care-Optimizer-App

Värt att notera att vi den senaste tiden sett ett flertal formfaktorer som ser ut som ”pekplattor” men som faktiskt är riktiga datorer dyka upp på marknaden. För att nämna två 8 tums enheter som helt klart är värda att titta närmare på; Dell Venue och Toshiba Encore. På temat ruggade enheter så är Panasonics 7″ version en intressant kandidat.

Onsdagen den 26 mars var det fokus på lösningar för att kunna erbjuda ett flexibelt och mobilt arbetssätt. Dagen har fått gå under begreppet ”jobba hemma dagen” och det var full aktivitet på en mängd företag som visade upp hur de arbetar runt detta. På Twitter via #jobbahemma kunde man följa detta och vill man läsa mer om ”Det nya arbetslivet” har vi sammanfattat detta på http://www.detnyaarbetslivet.se

Men flexibiliteten bör även sträckas sig utanför arbetet och vi bör idag och i framtiden kunna erbjuda möjligheter till hemsjukvård och rehabilitering utanför sjukhusets väggar. Ett väldigt bra exempel är ett pågående Vinnova-projekt för rehabilitering mha av Kinect

Från dessa olika exempel blir det tydligt att mobilitet idag handlar både om ökade värden för patienter och produktivitetsförbättring för vården. Men detta får inte i sig riskera patientsäkerheten varför en genomtänkt mobilitetsstrategi är ett måste för de organisationer som vill genomföra detta fullt ut.

För att ge våra kunder möjligheten att hantera säkerhet och manageringen av den mängd mobila enheter och sensorer som kommer att dyka upp lanserade vi på Microsoft ”Enterprise Mobility Suite” i förra veckan.

http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/products/enterprise-mobility-suite/explore.aspx#fbid=dR63QRb7479

Värt att notera att detta är hantering av enheter oberoende av märke eller OS.

Så förra veckan har verkligen visat på potentialen i ett mobilt arbetssätt. Låt oss nu ta och flytta dialogen från att de anställda säger att ”jag behöver en platta” till en dialog hur vi kan erbjuda mobila produktivitetslösningar som är säkra för såväl vårdpersonal som patienter!