Jag har i flera bloggposter och senast i Cloud Report 2011 Q3 diskuterat förvirringen kring begreppet tjänst. 2012 förespås bli året då de privata molnen tar fart. Känns som det är upplagt för ny förvirring. Vad är då ett privat moln?

När det gäller begreppet ”privat moln” hör man ganska ofta att detta är inget nytt och att det har vi hållit på med jätte länge, förr hette det ASP eller Outsourcing. Stämmer det? Eller är det bara ett sätt för de etablerade leverantörerna att påstå att de är moderna.

En av de grundläggande egenskaperna i begreppet ”moln” är att man delar resurser, dvs flera ”tenant” använder samma mjukvara och/eller hårdvara. Så här långt kan man väl säga att det inte är så mycket nytt.

Nästa pelare som molnet vilar på är ”betala för det man utnyttjar”. Här är det inte lika självklart att de gamla ASP och Outsourcing-leverantörerna hänger med. Ofta är det fasta månadskostnader hos dessa och risken vid underutnyttjande ligger hos kunden. I ett moln däremot är det leverantören som ska stå för risken.

Om man betalar för det man nyttjar vill man på ett effektivt sätt själv kunna skala upp och ner via en självbetjäningsportal och inte behöva genomgå en inköpsprocess. Och likt de publika molnen förväntar jag mig att ny kapacitet finns tillgänglig nästan omgående och inte dagar eller veckor efter beställningen.

Detta leder oss fram till följande första enkla check-lista för att kontrollera om det är ett traditionellt datacenter eller ett nytt modernt privat moln som du har framför dig.