Så var då årets Sundsvall42 slut. Det var två riktigt roliga och givande dagar med föredrag av mycket hög klass. Längtar redan till nästa år!

Befann mig under hela konferensen på spår H: Öppenhet, delaktighet och samproduktionen:

http://www.sundsvall42.se/web/sundsvall-42/delkonferens-H

Bara det måste ses som ett bra betyg till delkonferensledarna som plockat ut bidragen för dessa två dagar. Först ut var Lantmäteriet som visade upp Geodata.se. Ett jätte bra initiativ där man har gått från ord till handling och visat att det är möjligt att släppa informationen fri.

Hade förmånen att få kliva upp direkt efter och presentera den (enligt min mening) pusselbit som skulle kunna göra så att även kommunerna skulle kunna exponera ut geografisk information som skulle kunna konsumeras av geodata.se. Föredraget kretsade även kring behovet att se över de spelregler som bör gälla i det framväxande ekosystemet. Speciellt mellan innovtören och informationsägaren. Presentationen hittar ni på:

http://www.slideshare.net/MathiasEkman/111019-sundsvall42-offentliga-data

Efter lunchen var det dags för SKL att presentera Budgetsimulatorn och Orsa kommun var med och berättade på ett inspirerande sätt vilka effekter som denna typ av öppenhet har gett. Detta borde finnas i varje kommun!

Försäkringskassan tog sedan vid och berättade om sina steg och tankar runt att släppa delar av sin information som api:er. Riktigt kul att höra att de hade tagit fram både personas och api:er till en innovationstävling. En av de saker som jag verkligen gillade var att de hade börjat skissa på sitt ekosystem och vilken typ av partnerskap som finns i de olika nivåerna. ”Se över din plats i ekosystemet” är en devis som jag många gånger lyft fram till unga innovatörer. Riktigt kul att se att Försäkringskassan i sin strategi försöker adressera detta.

Olyckligt missade jag Riksantikvarieämbetet som satt inne på en svaren på endel av de öppna frågorna som jag ställde i min presentation. Även Riksantikvarieämbetet hade deltagit på samma 24 h dygn som försäkringskassan och deras kulturskatt hade uppskattas mycket av deltagarna. Bra och modigt att finnas med på dessa event!

Anna-Karin Hatt avslutade dagen med ett tal som i visa avseende påminde om det på e-förvaltningsdagarna. Det fanns dock en förstärkning kring att hon vill öka trycket på att få ut offentliga data.

Dag 2 inleddes på delkonferens H med att CeHis presenterade hur och varför T-boken behövs för att skap möjligheter till öppenhet. Intressant är att Försäkringskassan och CeHis i många avseenden står inför samma utmaningar kring hur de ska förhålla sig till det väntande innovationsekosystemet. Här borde man ta efter Försäkringskassan och våga ge sig ut och möta några av innovatörerna på ett kommande hackathon för att se vad det är de vill ha. En av de bästa påpekanden var att för att det ska kunna finnas små innovativa ”SaaS”-leverantörer måste det finnas en infrastruktur!

Delkonferensen avslutades av Viktoria institutet som visade på hur man kan kombinera forskning runt ekosystemet och samtidigt släppa ut api:er som verkligen används. Jag hade förmånen att vara medarrangör av Codemocracy förra året när Viktoria institutet kom upp för att som de sa “se och lära vad som händer på ett 24 h event”. Nyligen anordnade de West Cost Travel Hack och resultaten från dessa 24 h är helt imponerande. Och som Daniel sa: ”När innovationen väl har startat går den inte att stoppa”. De stora myndigheterna kan nog lära sig en hel del genom att se på den resa som öppet trafik data har gjort under det senaste året. Tänk om man kunde kopiera detta för kommundata eller kvalitetsmått inom vården under 2012!

I mitt förra blogginlägg sa jag att jag ville skapa 2012 års e-Kommun, här vår väl utropet vara att medverka till att bygga ekosystemet runt öppet data kopplat till kommunerna. Någon som vill vara med?